Jak upéct velikonoční mazanec podle Pepy
Stejně jako pomlázka nebo velikonoční beránek patří k Velikonocím i mazanec, který si dnes společně upečeme. Pepa si pro Vás připravil jednoduchý a rychlý recept na tuto velmi oblíbenou velikonoční pochoutku.
Potřebné suroviny
- 100 g máslo
- sůl
- vejce na potření
- 2 dl mléko
- 2 žloutky
- 100 g cukru
- rozinky
- 500 g polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- mandle
- muškátový oříšek
- citronová kůra
Postup výroby velikonočního mazance
Pokud máme všechny suroviny připravené je nejvyšší čas dát se do pečení.
Do teplého mléka rozdrobíme kostičku droždí, přidáme trochu cukru, špetku soli a trochu mouky, poté necháme vykynout kvásek.
V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, nastrouhanou citronovou kůru (doporučujeme si citrón před strouháním kůry pořádně omýt) a muškátový oříšek, přidáme také rozinky (předem namočené ve vodě nebo v kvalitním rumu) a vypracujeme těsto.
Těsto na velikonoční mazanec necháme hodinu kynout.
Z takto připraveno těsta vypracujeme pěkný bochánek, který necháme ještě chvilku nakynout (stačí 10–20 minut). Mazanec potřeme vejcem, posypeme mandlemi a hurá s ním do trouby.
Pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba 20 minut při 200 °C, poté teplotu zmírníme a dopečeme aby, byl na vrchu pěkně zlatavý. Mazanec můžete elegantně servírovat na dřevěném prkénku nebo v proutěné ošatce.
Nejnovější články
- Zkušenost s terapeutickou podložkou na masáž a protažení zad
- Jak vám WDR kamera může pomoci na silnici
- Transformující se dinosauří autíčko Dynocar
- Spinner Ball: zábava pro děti i dospělé - perfektní dárek pro všechny příležitosti
- Hladká pokožka bez bolesti: Recenze krystalického odstraňovače Silky
- Zobrazit všechny články